•  
 
Navigáció
· Főoldal
· Írások
· Linkek
· Képtár
· Kapcsolat
· Keresés
· Miserend
· Idézetek
· Óvodai és Iskolai hittan
Temető-szabályzat
A Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség szabályzata az egyházközség tulajdonában lévő temetkezési emlékhely használatának rendjéről

Az első 10 év CD
Kápolna újság
Templomunk CD-DVD
Idézetek
Bármit kértek hittel az imádságban, megkapjátok.
-- Mt(21:22)
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Kápolna » A templomépítő
A templomépítő
Az építkezést sokan figyeltük izgatottan. Volt aki csak érdeklődő figyelemmel, volt aki fényképezőgéppel kísérte a kivitelezést. A munkaterületen sokszor találkoztunk egy kedves, határozott emberrel, akinek tekintete ide-oda járt, halk utasításokat adott és a legtöbben "Márkus bácsinak" szólították. Ő Gombkötő Márk, a lajosmizsei Gomép Kft. alapítója. Szeretnénk Őt közelebbről is bemutatni olvasóinknak.


articles: gombkoto3.jpgKápolna: Felsorolni is nehéz, azokat az épületeket, amelyek a kezeitek nyomán nőttek ki a földből. Táborfalván a Polgármesteri hivatal, az örkényi sportcsarnok, a táborfalvi iskola, az óvoda átépítése, stb. Beszélj egy kicsit a környékbeli munkákról!

Gombkötő Márk: Közbeszerzési pályázatokon rendszeresen részt veszünk, mondhatom igen sok munkánk volt. Bács megye északi és Pest megye déli részén. Mi építettük föl, a lajosmizsei városházat, az ottani kulturális központot, talán ezek állnak szívünkhöz a legközelebb. Újhartyánban, a nemzetiségi iskola átadásakor, a Pest megyei Önkormányzat Nívódíjban részesített bennünket. A Kakucsi Polgármesteri hivatal és az Inárcsi üzletközpont felépítése is, a Gomép Kft. nevéhez fűződik.

Kápolna: Mikor alakult a Gomép Kft?

Gombkötő M.: Cégünk 1991-ben alakult, most tizenhat éves. Én 1974 óta magánvállalkozó voltam az építőiparban. Éreztem, hogy kisipari formában nem lehet továbbfejlődni. A szakmai tapasztalat megvolt, a felszereltség sem hiányzott.

Kápolna: Jó légkör uralkodott végig az építkezésen. Azt hiszem, manapság az építőiparban ez egyáltalán nem jellemző. Hogyan sikerült ezt megteremteni?

Gombkötő M.: Talán a régi kisiparos mentalitásból sikerült ezeket átmenteni. Annak ellenére, hogy nálunk közel száz fő dolgozik, és esetenként az alvállalkozókon keresztül negyven-ötven emberrel is kapcsolatban vagyunk, azért nálunk mindenki ismer majdnem mindenkit. Az emberek figyelnek egymásra, örülök ha családias a hangulat. A cégnél nemcsak a vezetők, hanem a munkás emberek is fontosak. Így maradt meg, az a "tegeződős, baráti viszony" amit én egyáltalán nem bánok.

Kápolna: A családias kifejezést használtad, fontos az életedben a család?

Gombkötő M.: Mondhatom, hogy nagyon, elég csak a gyermekkoromra visszagondolni. Én egy nagy családból származom, ahol kilencen voltunk testvérek. Ismerem az egymásra utaltságot, ismerem a szegénységet. Az ötvenes években voltunk gyerekek. A nagyobbikról a kisebbekre került a ruha, a cipő. Az ételosztásnál megvolt a hierarchia, azok kaptak először ételt, akik fontosak voltak, utánuk jöttek a gyerekek.

Kápolna: Mit éreztél, mikor megtudtad, hogy megnyertétek a Táborfalvi templom építésére kiírt pályázatot?

Gombkötő M.: Minden feladatnak nagyon örülünk. Minden munka egy kihívás, két azonos megbízás nincs a szakmában. Talán ezért is szép a mi hivatásunk. Templomot építeni azért nagy kihívás. Ebben az épületben kerül kapcsolatban az ember, a teremtőjével a Jóistennel. A templomépítést külön kezeltük, és még jobban figyeltünk mindenre. Természetesen nagyon büszkék voltunk, hogy mi kaptuk a megbízást.

Kápolna: Egy egyházi újságban, talán nem indiszkréció feltenni azt a kérdést, hogy vallásos ember vagy-e?

Gombkötő M.: Katolikus családban születtem. Őseim is gyakorolták a vallásukat. Én is hívő ember vagyok, aki vasárnaponként természetesnek veszi, hogy a családjával együtt templomba jár. Ezt nagyon fontosnak tartom, a bennem kialakult lelki béke elengedhetetlen a mindennapokhoz.

Kápolna: Az ember nemcsak dolgozik, mi okozza neked a legnagyobb kikapcsolódást? Van-e kedvenc időtöltésed, hobbid?

Gombkötő M.: Erről nagyon szívesen beszélek, gyermekkorom óta kedvelem a lovakat. Évtizedekig nem volt időm, hogy a munka mellett bármi mással foglalkozzak. Ám, amikor a szülői - tanyasi birtok visszakerült hozzánk, vásároltam két lovat. Ez tizenöt évvel ezelőtt történt, azóta a két lóból hat ló lett.
Fogathajtó hobbiversenyekre el-el járok a környékben. Amellett én rendszeresen lovagolok is, ez a legnagyobb szenvedély számomra. A fizikai és szellemi megterhelést, a lovaglás feledteti velem leginkább. Béke, nyugalom, boldogság tölt el, amikor lovam hátáról végigtekintek a számomra oly kedves kunsági tájon. Mindenkinek ajánlom ezt a kikapcsolódási formát. Tudom, hogy sokaknál anyagi nehézségekbe ütközik, de aki teheti annak csak ajánlhatom Próbálja meg!

Kápolna: Hogyan tovább?

Gombkötő M.: Ebben az évben betöltöm a hatvanadik évemet. Nekem is furcsa, elérem a nyugdíjkorhatárt. Még nem hagyom abba a munkát, egy kicsit azért visszaveszek az iramból. A nagyobbik lányom és a férje építész, szeretném, ha ők vinnék tovább a céget. A kisebbik lányom, idén végez a Szent István Egyetem környezetvédelmi szakán. Örülnék, ha Ő is valamilyen formában kapcsolódna a vállalkozáshoz. Azt se bánnám, ha építészhez menne feleségül, és a templomok megteremtése általuk folytatódna a környéken.

Kápolna: Köszönjük a beszélgetést!


Kerékgyártó László

(Megjelent a Kápolna 2007. májusi számában)
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Nagyheti szertartások

március 29. nagycsütörtök
17.00-kor szentmise az utolsó vacsora emlékére

március 30. nagypéntek
17.00 ünnepi liturgia

március 31. nagyszombat
17.00-kor szentmise

április 1. húsvétvasárnap
9.00 szentmise

Alapítványunk
Istenháza Táborfalva Alapítvány adószáma:
18710326-1-13
Legújabb cikkek
· Karitász tábor 2017
· Boldog Meszlényi Zoltán
· Andocsi zarándoklat
· Beer Miklós: Senki n...
· Új evangelizáció kon...
· Az én táborom!
· Árpád-házi Szent Kinga
· Beer Miklós: Elindít...
· Betlehemezés
· Hittanverseny Dabas-...
· Aranymisével egybekö...
· Hittanos tábor 2011.
· Hittanos kirándulás
· Nagyböjt 5. vasárnap...
Felhasználók
· Online vendégek: 3

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 13
· Legújabb tag: kerepeczki zoltan
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése