•  
 
Navigáció
· Főoldal
· Írások
· Linkek
· Képtár
· Kapcsolat
· Keresés
· Miserend
· Idézetek
· Óvodai és Iskolai hittan
Temető-szabályzat
A Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség szabályzata az egyházközség tulajdonában lévő temetkezési emlékhely használatának rendjéről

Az első 10 év CD
Kápolna újság
Templomunk CD-DVD
Idézetek
Némelyek pedig meghallván ezt az ott állók közül, mondának: Ímé Illést hívja.
-- Márk evangéliuma 15,35
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Riportok » Élő mozaikok és üvegfestmények
Élő mozaikok és üvegfestmények
articles: br02.jpgMit szabad tudnunk Bráda Tibor életéről?
1941. szeptember 18-án Kacagon születtem. Édesanyám pedagógus volt, 40 éven keresztül második elemistákat tanított. Édesapám fizika tanár, ő csak 45 évet élt .
A 2. világháborúban halt meg. Anyai nagyapám és a dédapám is református papok voltak Karcagon. Valószínü, hogy Anyámtól örökölhettem a tehetséget a festészet iránt, mert gyönyörűen akvarellezett - de pap lány lévén sohasem élhette a művészéletet. Albertirsán bújtunk el 3 fiú és Anyám az 50-es évek zaklatásai elől. Itt egy Képzőművészeti Főiskolát végzett apáca tanárnő segített eljutni a Képző és Iparművészeti Gimnázium után a Képzőművészeti Egyetemre. Szentiványi Lajos növendékeként 7 éves tanulás után a mester tanársegéde lettem ebben az intézményben. Én is 40 évet tanítottam mint Anyám. Ma már nyugalmazott docensként.teljes időmet a festészetnek szentelhetem ami magába foglalja a táblakép festészeten kivül az üvegfestészetet és a mozaik művészetet.


Úgy tudjuk, nem a fővárosban született, tartja-e a kapcsolatot szülőhelyével?
Igen. Mondhatom mindkettővel, sőt mindhárommal. Karcag az igazi szülőföld, Berekfürdő a gyerekkorom színhelye Az ottani Bod László Művelődési Házban van egy szép hosszú falam, ahol az üvegfestészetemből lehet látni egy csokorra valót - állandó kiállítás formájában. Albertirsa a második haza, ahol festészeti eszmélésem zajlott. Ma is járok a barátokhoz. A harmadik hazám Páprád ahol Apám született és ahol gyerekkorom legkedvesebb nyarait tölhettem az Ormánságban


Mondjon nekünk néhány szót szakmai múltjáról!
Annak ellenére, hogy 56-ban voltam elsős gimnazista viszonylag sima volt a kezdés. Ujváry Lajos tanáromtól a természet szeretetét és maximális tiszteletét tanultam meg és persze a rajztudás alapjait. Szentiványitól a kolorizmus fantasztikus világába való eligazodást sajátítottuk el. A muráliák iránti érdeklődésemet Z Gách György keltette fel. Az első megbízásomat (üvegfesrtmény) hat éves koromban kaptam. Ma már 58. murális munkámon dolgozom.


articles: br01.jpgMióta csodálhatjuk műveit templomokban?
Az első egyházi munkámat Páprád református templomába ajándékként készítettem az 1980-as években. Bárány a feltámadási zászlóval az új és ó-testamentummal egy fénykörben. Tiszaújváros új római katolikus templom 3 x 12négyzetméteres üvegfestménye követte. Magyarok Nagyasszonya és magyarországi szentek volt a téma. Ezek után 24 különböző méretű temlom adott helyet műveimnek. Üvegfestmények és mozaikok zömmel katolikus templomok belső és külső tereibe kerültek beépítésre.


Mi foglalkoztatja még a keresztény témákon kívül?
Tájak szerelmese vagyok mostanában. Kirándulásainkon és külföldi művésztelepeken állandóan akvarellezek, majd abból készítek a műteremben nagyméretű pasztelleket. Úgy érzem, hogy ezek a csodák is szakrálisak. Nagybányai tájak láttán a fennségesség jelző jut eszembe.


Festőként hogyan került kapcsolatba a mozaikkép-technikával?
Főiskolás koromban már készítettem egy mozaikképet. Egy figura részlete készült el. Nem sokára résztvettem egy lektorátusi pályázaton, amit nem én nyertem meg de nagyon sokat tanultam belőle. Ravennai utunk alkalmával teljes szerelembe estem a mozaikkal. Első nagy munkánk a zugligeti Szt. Család templom urnatemetőjének szenvedéstörténete, valamint a temető-kápolna szentélyképe a feltámadás. Ezt követték a többiek.


Hallottuk, hogy az Egyesült Államokba készül...
Egyelőre még csak ott tartunk, hogy Dragonics Márta belsőépítész meghívására elkészítettem a washingtoni nemzetek templomában most megépülő magyarok kápolnájának 4 m magas szentély mozaikjának tervét.Magyarok Nagyasszonya egy hatalmas aranyló fénykörben. A mű kartonját majd csak eztán kezdem megfesteni. Csak most vált biztossá, hogy mi alkothatjuk meg a művet. Nagy várakozással és komoly előtanulmányokkal készülök a nagy feladatra.Tehát nem én, hanam a művünk készül az Egyesült Államokba.


Tölg Molnár Zoltánnal együtt készítik a mozaikokat. Szeretnénk, ha mesélne arról, kinek, mi a szerepe a közös munkába.
Tölg Molnár Zoltán a barátom és már stúdiós korában felfigyeltem remek mozaikrakó tehetségére. Ebből már lehet tudni , hogy Zoltán feladata a kivitelezés. Ez egy nagyon aprólékos munka, így mindíg valamelyik volt tanítványa van segítségére.Tulajdonképen ő nonfiguratív festő és monokrom színhangban dolgozik. A valódi profizmusa ott látható hogy az én kartonjaimat ragyogó szinhangban, remek rajztudással valósítja meg - üvegmozaikban.
Tehát homlokegyenest másként kell dolgozzon, mint egyébként. A megvalósítás során természetesen állandóan konzultálunk, néha még én is besegítek egy-egy részlet létrehozásában. De az én igazi munkám a tervezés (a lehetséges variációk elkészítése) és az 1:1-es színes karton megalkotása, valamint a beépítésbe való részvétel. Legfontosabb tevékenységemnek a harmónia megteremtését tartom a templomtérrel, és azt, hogy ez a lehető legmagasabb színvonalon jöjjön ez létre.


Merre találhatók egyéni, illetve közös munkájuk?
A közös munkákat letudom írni, mert ez mennyiségben még leírható. Ezek szerint a már említett Szt. Család templom Zuglóban, Cserkeszőlői római katolikus temlom nagy Korpusza és keresztelőkútjának háttere, illetve a fríz mozaik szöveg ugyanitt. Alag római katolikus templom bejárata feletti Pantokrátor, Táborfalva Magyarok Nagyasszonya két monogrammal, valamint Szt. István és Szt. Imre fülkemozaikjai...
Egyéni munkáim felsorolására ez a hely és idő nem alkalmas a mennyiség miatt. Tavaly jelent meg a Képző és Iparművészeti Lektorátus kiadásában az üvegművészek gyűjteménye. Ebben a kötetben a lehető legpontosabban katagolizálva van murális munkáim sora kb 60 darab.

Köszönjük!

Sponga Tamás
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Nagyheti szertartások

március 29. nagycsütörtök
17.00-kor szentmise az utolsó vacsora emlékére

március 30. nagypéntek
17.00 ünnepi liturgia

március 31. nagyszombat
17.00-kor szentmise

április 1. húsvétvasárnap
9.00 szentmise

Alapítványunk
Istenháza Táborfalva Alapítvány adószáma:
18710326-1-13
Legújabb cikkek
· Karitász tábor 2017
· Boldog Meszlényi Zoltán
· Andocsi zarándoklat
· Beer Miklós: Senki n...
· Új evangelizáció kon...
· Az én táborom!
· Árpád-házi Szent Kinga
· Beer Miklós: Elindít...
· Betlehemezés
· Hittanverseny Dabas-...
· Aranymisével egybekö...
· Hittanos tábor 2011.
· Hittanos kirándulás
· Nagyböjt 5. vasárnap...
Felhasználók
· Online vendégek: 5

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 13
· Legújabb tag: kerepeczki zoltan
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése